Arşiv Temmuz 28, 2020

YKS Kaynağı alınırken nelere dikkat edilmeli?

Kaynak alırken nelere dikkat etmeliyiz?

1) Kapsamlı Araştırma ve Referans

Kaynak seçimi yaparken kapsamlı bir araştırma yapmamız çok önemlidir. Hem ücret ödemek hemde uzun veya kısa her ne olursa olsun bir zaman zarfında bunu kullanacağız. Verimli olup olmayacağınızı anlamamız için daha önceden kitabı kullanan arkadaşlarınıza sorun veya öğretmenlerinize danışabilirsiniz. Çevreniz yoksa internet üzerinden derece yapmış öğrencilerin yorumlarına bakabilirsiniz fakat çoğu dürüst olmuyor reklam alıp bu şekilde yorumlarda yapabiliyor o yüzden derece yapmamış herhangi bir öğrenci üzerinden de sorabilirsiniz. Derece yapmamış bir öğrencinin fikirleri önemsiz değildir. Aksine müdahalesiz orijinal yorum almış olursunuz. Yorumlara da bir yere kadar bakmak lazım burada bu yazıyı size okutuyorsak boşa okutmuyoruz değerli bilgileri aşağıda bulacaksınız.

2) Çözümlü Kaynaklar

Lafı uzatmadan direkt girelim kaynak alırken önce video veya pdf üzerinden herhangi bir çözümü var mı kaynağın iyice bakmalısınız. Kaynağın üzerinde ne yazdığı önemli değil önemli olan yazanın varlığıdır. Almadan önce çözümlere erişip anlatan kişinin anlatış tarzını kendinize göre değerlendirebilirsiniz. Çözümleri size hitap etmiyorsa ama kaynak gerçekten kaliteliyse mecbur almalısınız. Video çözümü yerine soru çözüm gruplarından faydalanabilirsiniz. Fakat normal bir kaynak alacaksanız eğer mutlaka bu özelliği iyi değerlendirin ve uygun görmezseniz almayın. Çözümler mantığını kavramak için çok önemlidir. Kitabı çözmemizin amacı bildiğimiz soruları değil bilmediğimiz soruların çözümünü öğrenmektir. Yoksa çözümünü yapabildiğimiz soruları yapıp diğerlerini boş vermek hiçbir katkı sağlamaz. Netlerinizin artmamasının en önemli etkenide budur.

3) ÖSYM`ye Yakın mı?

ÖSYM Tipi soruları bakımından zengin bir kaynak olmasına dikkat etmeliyiz. Sorularının kalitesi analitik düşünme yeteneğini ölçecek şekilde olması yani ÖSYM`nin sorduğu gibi olmalıdır. ÖSYM son 3-4 yıldır artık tamamen olmasa da Yeni Nesil Sorular olarak ön plana çıkmakta. O yüzden yeni nesil ve diğer klasik tarzdan ÖSYM tarzı sorularının olmasına dikkat etmeliyiz. Tabii direkt bu tip kaynakları almamızın zararı olacaktır, önce temel olarak gelişim kaynakları çözülmelidir, sonra sınava yakın deneme tarzı bu tip kaynaklar çözülmelidir.

4) Herkes onu çözüyor!

Çevrenizdeki iyi kötü herkesin o kaynağı kullanması ve sizide teşvik etmesi çok doğaldır.

Örneğin sizin matematiğiniz üst seviyede herkes A yayını çözüyor. A yayınları sizin seviyenizin çok altında temel bir kitap siz bunu çözerseniz zaman kaybı ve katkısı az olacaktır. Bu durum genellikle yeni başlayanlar için daha popüler bir durum. Örneğin yeni matematiğe başladık herkes B yayınlarını çözüyor B yayınlarıda kendini üst seviye diye nitelendirmiş bir kitap olsun. Bu kitabı alırsanız hem moraliniz bozulur, hemde çalışma azminiz bir nebze azalacaktır. Boşa giden maddi değeri saymıyorum bile.

  • Ama herkes çözüyor ?
  • Herkes çözebilir veya çözüyormuş gibi gösterebilir. Hava atmak için bu tip numaraları yapan bir kesimde ne yazık ki mevcut. Gerçekten çözen veya çözmeye çalışan kişilerde vardır ama onlar senin geçtiğin yollardan geçmiş kişilerdir. Sende o üst seviye kitaplara başlamak istiyorsan arayı kapatmak için çözenler x kadar çalışıyorsa sen 2x 3x veya daha fazla çalışacaksın ve onlara yetişeceksin. Bu sadece ders ortamı için böyle değildir hayat tecrübesi olarak veya meslekler olarakta böyledir. Ayrıyetten bu kitap müfredata uygun mu ÖSYM tipine uygun mu onlarıda incelemek gerekmektedir. Mesela bazı kısımlar müfredat dışıysa eğer hedefimiz için zaman kaybı olur. Herkesin çözmesi doğru kitap olduğunu göstermez. Ne kadar üst seviye bir kitap olursa olsun amacınıza yönelik bir tutum göstermiyorsa işinize yaramayacaktır, çözenlerinde işine yaramayacaktır. Katkısı olur tabii ki ama hedefe yönelik çalışmada maalesef çok olmaz.

5) Deneme Seçimleri

Öncelikle bahsetmek istediğim burada kaliteli denemeler nasıl belirlenir. Denemeler olarak önce Kurumsal ve Türkiye Geneli yapılan denemelerden yana tercihinizi kullanın. Kurumsal, Türkiye veya İl geneli denemeler normal denemelerden bir tık özenle ve kalitede hazırlanır. O yüzden sınavada bu tip denemeler yakındır.

Kurumsal denemelerden sonra normal denemelere bakmak zorundayız çünkü kurumsal ve Türkiye Geneli denemeler sınırlı sayıdadır.

Genel denemelerden önce branş denemeleri eksik belirlemede ön plandadır. Çünkü genel denemelerde bazı konular veya soru tipleri sorulmayabiliyor ama belki ÖSYM soracak biliyorsunuz 2020 yılında baya süpriz oldu sorular genel olarak. O yüzden branş denemelerini eksik belirlemede ilgili alanda kendini kanıtlamış herkesin sınav tarzı olarak kabul ettiği yayınevlerinin denemelerini çözün ve branşınızda kendinizi analiz etmiş olursunuz.

Reklam olmasın diye yayınevi ismi belirtmek istemediğimiz için bilinen yayınevlerinin genel denemelerini seçmenizde fayda var.

6) Kitabın Seviyesi ve Siz

Günümüzde her kaynak hemen hemen aynı tipte hazırlanmaktadır. Bölüm bölüm kolay,orta,zor gibi sınıflandırılmaktadır. Burda sizi tanımadığım için sizi direkt doğru yönlendiremem ama seviyenizi en iyi siz bilirsiniz.

Başlangıç seviyesinde iseniz temeliniz hiç yoksa kolay,orta,zor diye kitapları tercih etmeyiniz. Çünkü kolay kısımları yapıp orta ve zor kısımlarda zorlanıp boşuna hevesiniz kırılıp motivasyonunuz belirli bir süre zarfında düşebilir buda size kötü bir izlenim olur. Sadece kolay ve orta çok zorlamayacak kaynaklardan başlarsanız mantığını kavrama ve soru kalıplarına alışmanızda büyük fayda sağlayacaktır.

Orta düzey seviyedeyseniz eğer yavaş yavaş orta ve hafif zor soru kalıplarıyla tanışmanızın vakti gelmiştir. Fakat bu tanışmanın kısası makbuldür. Yani demek istediğim o ki zamanıda artık katın işin içine. Kolayı bitirdiniz artık olmaya başladınız ve sınavda zamanla yarışacaksınız. Zaman tutarak kendinizi deneyin ve sürekli geliştirmeye çalışın.

Orta – Üst Düzey zamana bir tık daha önem vererek farklı soru tipleri üzerine yoğunlaşmanız gerekmektedir. Bu seviyeye kadar gelmişseniz zaten çoğu soru kalıbını tanıyorsunuzdur. O yüzden farklı soru kalıplarıyla değişik türden sorular çözerek kendini geliştirmelisiniz ve zamanla çözmelisiniz. Zaman tutarak çözmeniz çok önemli husustur, zor sorular genelde zorluğunu zamandan kazanır. Bir soru çok zorsa bilgi sorusu değilse uzun gidişatından kaynaklanmakta olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle zamanı hiçbir zaman unutmayın her daim uygulayın.

Çözemediğimiz Sorular ne olacak?

Temeliniz yok diyelim kaynaktan soru gördünüz keşke bu soruyu çözebilseydim inşallah o günlerde gelir dersiniz içinizden umarım böyle diyorsunuzdur 🙂 Dediğinizi varsayarak devam ediyorum. O soruları ekran görüntüsü, bir zarfın içi veya herhangi bir depolama ile bir yerde saklayın ve kendinizi geliştiğinizi düşündüğünüz bir zamanda o sorulara bakın ve kendiniz tekrar uğraşın. Eğer çözebiliyorsanız gerçekten büyük gelişme kaydetmişsinizdir. Eğer çözemediyseniz üzülmeyin yanlış alarm diyelim biz buna biraz daha sabır etmelisiniz. Gerekli tüm çalışmaları tamamladım hala çözemiyorum diyorsanız o soruyu herhangi bir çözebilecek arkadaşınız veya öğretmeninize iletin ve çözümünü iyice inceleyin. Siz nerede hata yapıyorsunuz ve çözümde çözümleyen kişi napmış neden yapmış hepsini sorgulayın inanın çok kalıcı bir öğrenim sergileyeceksiniz.

Çözemedim diye üzülmeyin artık çözümünü öğrendiniz ve herhangi bir yerde aynı kalıp karşınıza çıksa soruya kötü gerintili anlar yaşatabilirsiniz 🙂 Önemli olan öncesi değildir. Çözdürdükten sonra soruyu anladıysanız hiçbir problem yoktur artık öğrenmişsinizdir, öncesi değil şuan ve gelecek önemlidir. Öncesinde yapamıyor olabilirsiniz ama şuan yapıyorsunuz. Önemli olan budur ve bu şekilde ilerlemeniz en doğrusudur.

Bu yazımızda sizlere kendi yaşadığım tecrübeleri ve izlenimleri aktarmaya çalıştım. Umarım faydalı olabilmişimdir. İyi çalışmalar dilerim.

Parabol – Konu Anlatımlı PDF

Parabol Konu Anlatımlı Örnek Sorular PDF

Konu Anlatımlı Parabol PDF İndir

Nedir bu Parabol ?

İkinci dereceden fonksiyonların özelleştirilmiş isimleri Paraboldür.. Aynı zamanda müfredat olarak ikinci dereceden fonksiyon grafik uygulamaları diye de geçer. Parabol Konu Anlatımlı PDF başlığımızda konunun özetini sizlere PDF eşliğinde sunacağız. Her sene ÖSYM 1 tane parabol sorusu sormaktadır. Video çözümlü olarak sizlerde parabol için hazırladığımız fasikülü öğretmen veya öğrenci olarak incelemenizi tavsiye ederiz. İyi çalışmalar.

Aşağıdan isterseniz YouTube üzerinden video şeklinde müfredata uygun konu anlatımlarıma bakabilirsiniz. İstersenizde özet olarak makalemizi okumaya devam edebilirsiniz. Video konu anlatımları için tıklayın.

İkinci Derecede Denklemler Hatırlatmalar :

Parabol Tanım – Giriş

Parabol Tepe Noktası

Bilinen verilerle denklem kurma :

Parabol sorularında genelde 2 farklı şekilde denklem yazmamız istenir.

  • Kökleri bilinen parabol
  • Tepe noktası bilinen parabol
  • Tabii bu veriler yeterli gelmeyecektir baş katsayıyı bilmediğimiz durumda parabol denklemini yazamayız. Grafik üzerinden parabolün üstünde olan bir noktanın koordinatları biliniyorsa denklemde yerine yazılarak baş katsayı da bulunabilir.

Delta – Parabol İlişkisi

Parabol ile Doğru İlişkisi – Ortak Çözüm

(Birbirlerine eşitleme) – Parabollerin birbirleriyle durumları

Arkadaşlar bu kısımda lütfen ezberden kaçının. Birbirlerini eşitleyerek denklem çözme olarak soru algınızı değiştirebilirsiniz. Doğru denklemleri konu anlatımdaki gibi olmayabilir – ise + diye geçer mesela o yüzden ezber değil denklem çözme mantığını kullanın burada bilmeniz gereken şey parabol ile doğru ortak çözüm yapılırken tüm ifadeler bir tarafta toplanır ve soruda verilenlere göre diskriminant incelemesi yapılır.


Parabol Soru Tüyoları (İşinize mutlaka yarayacak bilgiler)

PARABOL KONU ANLATIMI PDF – ALTIN TÜYOLAR

Lise son sınıfsanız eğer türev-parabol ilişkisini incelemenizi öneririz.

Her kaynakta hemen hemen yer verilmeyen bazı unutulan bilgileride ekleme gereği duyduk. Alan Yeterlilik Testi bilgi isteyen bir sınavdır. Dolayısıyla unutulan bilgileri de hatırlatmakta fayda vardır. Bu bilgiler tabii ki ispatlanmış bilgilerdir. İspatlarını da talebiniz doğrultusunda video ile destekleyerek yapmayı düşünüyorum. Umarım faydalı olabilmişimdir, şunuda hatırlatmam gerekiyor parabolün kimi sorularında analitk geometri bilgisi gerekmekte. Bazı sorularda zorlanmışsanız analitik geometri bilginizin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.

Eksikler ve bağlantıları nelerdir?

  • Önce eksiklerimizi tespit etmeliyiz.
  • Eksik olduğumuz konuyu gördüğümüzde üstüne düşmeli ve ispatlarına kadar bu konuyu anlamamız gerekiyor.
  • Örneğin çarpanlarına ayırma konusu matematiğin her kısmında karşınıza çıkabilir dolayısıyla bunda kesinlikle eksiğiniz olmamalı.
  • Onun haricinde matematikte fonksiyon altyapısı da bir hayli önem taşımakta.
  • İlave olarak doğru ve parabol sorularında eğim gibi kavramlar devreye girmektedir. Bu kavramları yan yana duyduğumuzda analitik geometri bize gülümsüyor.
  • Matematik sarmal yapıya sahiptir. Bu sarmal yapıda eksiğinizin olmaması sizin konuları ve soruları iyice kavramanızda çok büyük bir faktör olarak rol oynayacaktır.

Youtube Kanalımızdan faydalanabilirsiniz.

ahmet çelen youtube

Faydalı olması dileğiyle. Videoları YouTube platformu üzerinden daha rahat izleyebilirsiniz. Kanalı abone olup bildirimlerin tümünü açarsanız bu tarz içeriklerden ilk sizin haberiniz olur.

Toplam fark ve Yarım Açı Formülleri Trigonometri

trigonometri

Büyük görsellerle devam edelim.

Sinus formülleri
  • Diğer içeriklerimiz ve konu anlatımlarımız :

Abone ol : http://bit.ly/39cZQjM​

⭐ Parabol : http://bit.ly/parabolac
⭐ Fonksiyonlar : http://bit.ly/fonksac
⭐ Matematik İspatlar : http://bit.ly/ispatac
⭐ Türev : http://bit.ly/turevac
⭐ İntegral : http://bit.ly/integralac
⭐ Trigonometri : http://bit.ly/trigoac
⭐ Karmaşık Sayılar : http://bit.ly/karmasikac
⭐ Logaritma : http://bit.ly/logaritmac

Kanalımızda yer alan tüm video ders notları tek sayfada.

Tüm PDF Notlar : https://ahmetcelen.com.tr/dersnot/

Kitaplar Halinde Çalışmalarım : https://fliphtml5.com/bookcase/snkwz

Fen Makaleleri : https://fenbilimleri.web.tr

Tam soy ve yarı soy metaller

Tam Soy Metaller : Altın , Platin

  • Elektriği çok iyi iletirler.
  • Aşınma ve yükseltgenme direnci çok yüksek olan metallerdir.
  • Çoğunlukla parlak görünüşe sahiptirler.
  • Doğada fazla bulunmazlar.
  • Kral suyu ile tepkimeye girebilirler.
  • Altın (Au), Platin (Pt) tam soy metallere örnektir.

Yarı Soy Metaller : Civa , Gümüş , Bakır

  • HNO3 ve H2SO4 ile tepkimeye girerler.
  • Havanın oksijeni den etkilenirler, tepkimeye genellikle oksijen içeren kuvvetli asit ve bazlarla girerler.
  • Kuvvetli asit veya baz %100 iyonlarına ayrışan demektir.
  • Hg (Civa) , Cu (Bakır) , Gümüş (Ag) yarı soy metallerdendir.

Kodlama / Şifreleme kolay ezberleme taktiği olarak :

Cumhur Hak(g)sızca Ağ(g)layanları Avucunda Patlatır. diyerek kodlayabilirsiniz.

Araştırmalar sonucu elde edilen bilgilerdir, düzeltme gereken kısımları bildirebilirsiniz. bilgi@ahmetcelen.com.tr

Trigonometrik Fonksiyonlar

Sinus fonksiyonu

  • Sinus fonksiyonu dik üçgenlerde karşı/hipotenüs ile bulunur.
  • Birim çember koordinat sisteminde ordinat eksenini olarak geçer.
  • Sinus teoremi ile kenar uzunlukları oran ile bulunabilir.
  • Sinusle açı biliniyorsa alan bulunabilir.

Kosinus Fonksiyonu

  • Kosinus fonksiyonu dik üçgenlerde komşu/hipotenüs ile bulunur.
  • Birim çember üzerinde koordinat sisteminde apsis ekseni olarak geçer.
  • 2 kenarı bilinen ve bilinmeyen kenarın baktığı açı bilinen üçgende kosinus teoremi uygulanarak kenar uzunluğu bulunabilir.

Tanjant Fonksiyonu

  • Tanjant fonksiyonu dik üçgenlerde karşı/komşu ile bulunur.
  • Birim çemberde y eksenine paralel x=1 ve doğrusudur.
  • Tanjant fonksiyonu eğim ve türev ile çok ilişkilidir.
  • Tanjant fonksiyonu bir doğrunun x ekseni ile yaptığı pozitif yönlü açıyı (eğimi) ifade eder.

Kotanjant Fonksiyonu

  • Kotanjant fonksiyonu dik üçgende komşu/karşı ile bulunur.
  • Birim çemberde x eksenine paralel y=1 doğrusudur.

Kosekant Fonksiyonu (cosec)

  • 1/sinus bağıntısına eşittir.

Sekant Fonksiyonu ( sec )

  • 1/kosinus bağıntısına eşittir.

Dik üçgende trigonometrik oranlar

Yukarıdaki görseldeki üçgene göre trigonometrik oranlar :

sin m = a/c —> (karşı/hipotenüs) – m açısına göre

cos m = b/c —> (komşu/hipotenüs) – m açısına göre

tan m = a/b —> (karşı/komşu) – m açısına göre

cot m = b/a —> (komşu/karşı) – m açısına göre

1`den n`e kadar olan sayıların toplam formülü – Gauss Toplamı

1 den n`e kadar olan sayıları toplamak istersek aşağıdaki Gauss Formülünü kullanabiliriz.

n . (n+1) / 2

Örneğin 1+2+3+4+5+6+7 toplamını bulalım.

7 . (7+1) / 2 den = 28 olarak bulunmuş olunur.

Eğer başka bir sayıdan başlatılmış ise 1 den n`e kadar olan sayıların toplamını bulup, baştan olmayan toplamları çıkarıp sonuca ulaşabiliriz.

Örneğin : 4+5+6+7+8

1 den 8`e kadar olan sayıların toplamını bulalım.

8.9/2 = 36 yaptı. 1 den 3`e kadar olan sayıların toplamını çıkarmalıyız çünkü istenilen ifadede yoklar. 3.4/2 = 6

İşlemimizin sonucu 36-6 = 30 bulunmuş olur.

Soygazlar – Asalgazlar Özellikleri

8A Grubu

Soygazlar, diğer isimleriyle “asalgazlar”, kendini elektron sayısı olarak oktete(8) ve dublete (2) tamamlamış elementlerdir. Soygazların elektronegatiflik ve elektron ilgileri yoktur. 

Soygazlarda Helyum (He) elementi son yörüngesinde 2 elektron bulunmaktadır. Bu iki element harici tüm soygazların son yörüngesinde 8 elektron bulunmaktadır.

Soygazların Özellikleri :

  • Doğada element halinde bulunurlar.
  • Oda koşullarında gaz halinde bulunurlar.
  • Kararlı yapıya sahiptirler.
  • Saydam (ışığı geçiren) bir yapıya sahiptirler.
  • Erime ve kaynama noktaları düşük elementlerdir.
  • Herhangi bir reaksiyona girmedikleri istekleri çok azdır, bileşik oluşturmazlar.
  • Isı ve elektriği iletmezler.
  • 8A baş element grubunda yer alırlar.
  • Renksizdirler.
  • Tek atomlu yani monoatomiktirler.
  • Helyum (He) ve Radon (Rn) dışındakiler havada bulunurlar.

Soygaz Elementlere Örnekler :

  • Helyum – He
  • Neon – Ne
  • Argon – Ar
  • Kripton – Kr
  • Ksenon – Xe
  • Radon – Rn