2021 YKS Başvurusu nasıl yapılır?

2021 YKS Başvurusu nasıl yapılır?

Merhaba değerli öğrenciler. Bu yazımızda YKS yani üniversite sınavı için YKS başvurusu nasıl yapılır? Başvuru yapabilmeniz için ÖSYM sisteminde kayıtlı olmanız gerekmektedir. Eğer daha önceden bir ÖSYM tarafından koordine edilen sınava katılmamışsanız kaydınız yoktur. Bazı okullar idare ile birlikte öğrencileri kayıt ediyor.

1) Yeni Kayıt Yapacak olanlar :

2020 yılında ÖSYM tarafından koordine edilen ve yapılan bir sınava kayıt olmak için ÖSYM kurumunun belirlediği kayıt merkezlerinden kayıt yaptırmak gerekmekteydi. ÖSYM Başkanı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada bu kayıt işlemini e-devlet üzerinden yapılabileceğini ifade etti. Aşağıda açıklamanın fotoğrafı ve Twitter Linki verilmiştir.

halis aygun

Aşağıda Twitter açıklamasını makalemize entegre ettik.

Yukarıda yapılan açıklama MSÜ için geçerli olduğu gibi YKS için de geçerli olacaktır.

2) Mezunlar ve Kaydı Olanlar :

Muhtemelen mezunlar bu konuda tecrübelidir pek açıklamaya gerek yok aslında diye düşünüyorum. Kaydınız olduğundan ötürü sadece finansal sorumlulukları yerine getirip başvuru formunu internet üzerinden dolduracaksınız.

3) Ücretleri nasıl yatırabiliriz?

ÖSYM`nin belirlediği sınav ücretini bir çok alternatif yoluyla ödeyebilirsiniz. Ödeme öncesi ÖSYM sistemine giriş yapıp ilgili sınav için başvuru formu doldurmanız gerekmektedir. Başvuru süresince bu formu dilediğiniz vakit güncelleyebilmektesiniz. Peki en pratik yolu nedir?

  • ÖSYM Online Ödeme Sistemi https://odeme.osym.gov.tr/ adresinden ilgili sınavı seçerek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Online ödeme olduğu için her kredi veya banka kartı bu işlem için uygun olacaktır.
  • İkinci bir yol ise bir banka hesabından ödemeler > eğitim > ÖSYM olarak seçim yaparak ilerleyin ve T.C. kimlik numaranız ile katılabileceğiniz sınavları görün. Bu menüler bankaya göre değişiklik gösterecektir. Bu işlemi de evinizden halletmeniz günümüz koşullarında en sağlıklı olanı olacaktır. Sonra çıkan sınavları seçin ve katılmak istediğiniz sınavın ücretini ödeyin ve ödedikten sonra dekontu mutlaka e-Posta adresinize iletin ve sınav gününe kadar muhafaza edin. Elektronik işlem yaptığınızdan ötürü bir kanıtınızın olması her daima iyi olacaktır. Baka hesabınız yoksa muhtemen çoğunuzun yoktur anne babanızın hesaplarından mobil şubelerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Ziraat Bankası üzerinden bu işlemi gerçekleştirelim. Kırmızı dikdörtgen içerisine alınan yerleri takip ediniz.

2021 yks başvurusu yapmak
yks2021
yks2021

Bundan sonra T.C. kimlik numarasını girip başvurusu açık olan katılabileceğiniz tüm sınavlar gözükecektir. Eğer katılamayacağınız bir sınav da çıkmışsa ödemesini yapamazsınız uyarı verecektir. YKS yi seçiyoruz ve gerekli ödeme işlemini gerçekleştirip dekontumuzu mail adresimize yolla diyoruz ve başvuru için ödemeniz yapılmış oluyor.

  • Üçüncü bir yol olarak ATM üzerinden eğitim ödemeleri sınavlar gibi menüleri takip ederek YKS sınavını bulup ücreti ödeyebilirsiniz. Dediğimiz gibi makbuzunuzu veya fişinizi mutlaka alınız. Fakat her ATM üzerinden bu işlem yapılamıyor. Yazımızın ilerleyen kısımlarında bu detayları belirttik.
  • Biraz zahmetli bir yol daha var bankanızın şubesine giderek veya bu işlemi sağlayan herhangi bir bayi varsa ilgili sınav ücretini yatırma talebinde bulunabilir ve işlemi yaptırabilirsiniz fakat pandemi nedeniyle sıra çok olmakta ve işlemler yavaş gerçekleşiyor olabildiğince internet üzerinden yukarıdaki yollarla halletmeniz daha kolay olacaktır. Yatırdığınıza dair bir doküman mutlaka yine almanızı öneriyorum.

Yukarıda 4 farklı alternatif verdik ve bu yollar pratiklik olarak baştan sona doğru sıralanmıştır size en uygun olanı seçip işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Ödeme sonrası mutlaka ödediğinizi kanıtlayan resmi bir dokümanı sınav sonuna kadar saklayınız.

Ödemeler Hakkında Tüm Detaylar (Önemli) :

  • Ödeme Yerleri:Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç);Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler; ING Bank’ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.); ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi (https://odeme.osym.gov.tr/)
  • Yukarıda verilen bilgiler ÖSYM resmi web sitesi ödeme sayfasında bilgilendirme olarak paylaşmıştır.

4) Başvuru tarihleri :  4 Şubat 2021 – 2 Mart 2021

Geç başvuru günü ise 17 Mart Çarşamba 2021’den 18 Mart 2021 saat 23.59`a kadar. Hiç bu tarihe aldanmayınız, erkenden hallediniz.

Başvurular açıldığında mümkün olduğunca en kısa sürede bu işlemleri tamamlamamız en güzeli olacaktır. Kafa rahatlığı için en az 1 hafta kala ilgili işlemlerin hepsini halletmiş olmanız sizin için çok iyi olacaktır. 6.maddemizde 2021 YKS başvurusu nasıl yapılır? form üzerinden göstereceğiz.

5) Ücret Bilgileri :

2021 YKS için TYT ve AYT her bir sınav için 90₺ ücret ile sınava katılım gerçekleşmektedir. İki sınava da katılmak isteyen öğrenciler 180₺ ödeyecekler.

6) 2021 YKS Başvurusu nasıl yapılır?

Başvuru işlemleri bireysel bilgiler doğrultusunda yapabilmektesiniz. Sırayla takip ederek önce form doldurmanız gerekmektedir. Zor bir işlem değildir sırayla sorulan soruları doğru bir şekilde doldurunuz.

7) HES Kodu Uygulaması :

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan HES kodu uygulaması YKS ve ÖSYM kurumunun yaptığı tüm sınavlar için geçerli. Her adayın HES kodu temin etmesi ve ÖSYM sistemine eklenmesi gerekmektedir. ÖSYM Başkanı Aygün de bu konu hakkında aşağıdaki açıklamayı Twitter hesabından yaptı. Bu açıklama MSÜ için yapıldı fakat her sınav için bu uygulama geçerli olacaktır. YKS içinde Aygün hatırlatma yapacaktır. HES Kodu resmi açıklaması için tıklayınız.

image 2

Umarız makalemiz açıklayıcı ve faydalı olmuştur, başarılar dileriz.

İlginizi çekebilecek yazılarımız :

Parabol Konu Anlatımlı PDF

Tek ve Çift Fonksiyonlar Konu Anlatımlı PDF

YouTube Video Ders Notları

Ücretsiz Matematik Dersleri

Share this content:

Şu ana kadar 1 yorum

Furkan özen Yayın tarihi17:02 - 19 Şubat 2021

Eyvallah Sağolasın sayende ögrendik.

Bir Cevap Yazın